Wat is wetenschapsfilosofie en wat kunnen we ervan leren?

wetenschapsfilosofie

In de moderne tijd is waarschijnlijk niet één tak van de filosofie zo relevant als de wetenschapsfilosofie. Wetenschapsfilosofie is een discipline van de filosofie die zich bezighoudt met het kritisch onderzoek naar de vooronderstellingen, de methoden en de resultaten van de wetenschappen. Dat is nu belangrijker dan ooit, nu technologische vooruitgang ontzettend hard gaat en we steeds een stap verder gaan. De wetenschap is van essentieel belang in onze beschaving maar we vergeten wel eens stil te staan bij het waarom, en of al deze vooruitgang op de juiste manier gaat. De wetenschapsfilosofie helpt daarbij. 

wetenschapsfilosofie

De vragen die wetenschapsfilosofie stelt

Wat is goede wetenschap? Wie bepaalt dat? Wat zijn de ideologische kaders van de wetenschap, als deze er al zijn? De wetenschapsfilosofie is de discipline van de wijsbegeerte die onderzoekt hoe de wetenschap te werk gaat en tot kennis komt. Ze probeert dus zowel het wetenschappelijke bedrijf te beschrijven – dat kan historisch zijn, maar ook op grond van methoden en technieken – als te beoordelen. We willen wetenschap namelijk niet alleen begrijpen maar ook te kaak stellen. Is dit wat we willen, moeten we kritischer zijn of meer banden aan de wetenschap leggen? Of juist niet? Dit alles wordt besproken in de wetenschapsfilosofie. 

Kritiek op de moderne wetenschap

Er zijn veel wetenschapsfilosofen – modern en uit de oudheid, levend en gestorven – die kritiek hebben op de gang van de wetenschap. Zij stellen dat er teveel wordt gedaan zonder na te denken of dit wel moreel is of nodig voor de wereld. Aan de andere kant zijn er natuurlijk de filosofen voor wie het juist niet hard genoeg kan gaan, want wetenschappelijke vooruitgang is wat ons onderscheidt van andere diersoorten. Wil je meer leren over wetenschapsfilosofie? Dat begint met een stapel boeken: filosofie is een onderwerp dat zich goed leent voor zelfstudie. 

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*