Je mag naar buiten!

speeltuin

Pauze, het leukste moment van de dag. Eindelijk mogen de kinderen naar buiten en al hun energie kwijt. Wat gaan we het eerste doen? Van de glijbaan, of op de schommel? Zoveel om uit te kiezen en naar onze mening hoort dat ook zo!

Allemaal verschillende speeltoestellen. Glijbanen, klimrekken, schommels, noem het maar op. Ze zien er stuk voor stuk allemaal hartstikke mooi en uitnodigend uit. Toch is er in de basis natuurlijk maar een ding belangrijk, de veiligheid! Schoolplein inrichten? Van Ee Speel helpt hier graag bij! 

Een speelplein moet niet alleen leuk en uitnodigend zijn, maar deze moet bovenal natuurlijk veilig zijn. Hier wordt rekening gehouden met valhoogte en valruimte. Wanneer er geen valdemping aanwezig is, moet men er voor zorgen dat er niet kan worden gevallen vanaf een hoogte, meer dan 60 centimeter. Dit is nu op deze manier bepaald, omdat de Europese normcommissie wilde voorkomen dat overal valdemping zou moeten worden aangebracht. 

Bij een valhoogte van 60 centimeter tot 1 meter, is het al wel noodzakelijk dat er officieel geteste bodemmateriaal wordt geplaatst. Hier wordt echter wel een uitzondering gemaakt voor natuurlijke producten zoals zand of gras. 

De meeste speeltoestellen hebben echter een valhoogte van 1 tot soms wel 3 meter. Hier wordt dus goed nagedacht over de vloer. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld rubberen tegels, gietrubber, houtsnippers, tiger mulch of veiligheidsgras, een bepaald type kunstgras met veel demping. Soms kan het zo zijn dat een speeltoestel hoger is dan 3 meter. Bij dit soort speeltoestellen moet ervoor worden gezorgd dat het toestel bestaat uit meerdere lagen. Dit zorgt ervoor dat het kind nooit meer dan 3 meter kan vallen. 

Gerelateerde link: Op zoek naar natuurlijke speeltoestellen?

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*