Een examentraining, iets voor jou?

Misschien heb je het al eens voorbij horen komen, examentrainingen. Examentrainingen zijn trainingen aangeboden aan leerlingen om hen beter voor te bereiden op hun (eind)examens. Deze trainingen worden vaak aangeboden door docenten of oud-leerlingen en worden op verschillende plaatsen in Nederland gegeven. Ondanks dat een groot deel razend enthousiast is over deze training zijn er ook andere meningen over. Zo is het bijvoorbeeld zonde van het geld of maakt het niet heel veel verschil met thuis leren. Wil jij graag weten of deze training iets voor jou is? Bepaal het zelf!

Leren met hulp

Het grootste voordeel, en tevens waarvoor examentrainingen zijn opgezet, is dat je leert en tevens hulp aangeboden krijgt. Thuis of in de klas leren klinkt misschien makkelijk maar dat is zeker niet voor iedere leerling het geval. Geen concentratie of geen motivatie kunnen daar een belangrijke rol in spelen maar er zijn nog een tal van andere factoren waardoor thuis of in de klas leren geen niet gaat zoals je misschien had gehoopt. Tijdens een examentraining wordt je geholpen tijdens het leren op een manier die voor jouw werkt.

Kleine groepjes

Een groot voordeel van de examentraining is ook dat er met kleine groepen wordt gewerkt. Waar een klas meestal bestaat uit 25 of 30 leerlingen zijn de groepen bij de examentrainingen vaak niet groter dan 10 of 15 leerlingen. Welk voordeel dit heeft? De begeleider die aanwezig is tijdens de training kan veel beter zijn of haar aandacht verdelen over de leerlingen en de leerlingen worden hierdoor dus veel intensiever gebruikt.

De juiste stof

Nog een voordeel van deze training is dat je alleen de stof leert die je moet leren. Je wordt dus echt geholpen met het voorbereiden op je examen. Tijdens de lessen die op school worden gegeven wordt er ook nog wel eens andere stof aangeboden aan de leerlingen. Dit is uiteraard niet verkeerd en vaak als ondersteunend bedoeld. Deze kennis behoort vaak tot de basiskennis maar heb je niet expliciet nodig voor je examen. Doordat je leerstof als het ware wordt afgebakend wordt het voor de leerling een stuk overzichtelijker en vaak ook makkelijker om door te nemen.

Elkaar motiveren

Daarnaast sta je er nooit alleen voor. Wanneer een leerling thuis aan het studeren is kan de motivatie nog wel eens wegzakken. Je bent tenslotte alleen en afleiding is zo gevonden. Tijdens de examentrainingen kan je elkaar motiveren als het even tegenzit, zeker als jullie je voor hetzelfde tentamen aan het voorbereiden zijn. Samen leren is tenslotte vaak veel leuker en gemakkelijker dan wanneer je het alleen moet doen.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*